2016-ųjų metų Tolerancijos žmogumi paskelbta Vanda Juknaitė

Vytauto Didžiojo universitete Kaune šeštadienį rašytoja Vanda Juknaitė buvo paskelbta 2016-ųjų Tolerancijos žmogumi. Į visuomenininkų teikiamą apdovanojimą šiemet taip pat pretendavo rašytojas Marius Ivaškevičius bei žurnalistas Domas Burkauskas.

„Šita žemė (žydams) priklauso lygiai taip pat kaip mums“, – apie Lietuvą kalbėjo V.Juknaitė.

Rašytoja buvo viena pirmųjų, kuri išdrįso viešai pripažinti, kad jos giminaitis dalyvavo Holokauste.

„Šis apdovanojimas jai skirtas už dialogo kūrimą, atminties skatinimą ir sakymą, kad svetimo skausmo nėra, kad XX amžiaus tragedijos – Holokauskas, tremtis – palietė visus Lietuvos piliečius, nepaisant jų tautybės“, – BNS sakė Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ atstovas Linas Venclauskas.

Kasmetinė nominacija skiriama asmeniui, stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Rinkimų rengėjai taip pat paskelbė, kad kitąmet žmogui už viso gyvenimo nuopelnus bus paskirta Leonido Donskio premija. Šis sprendimas buvo alternatyva tylos minutei, kurios apdovanojimus teikiantieji atsisakė.

Pernai netikėtai miręs L.Donskis ne vienos organizacijos ir buvusio nominanto buvo pasiūlytas šiųmečiu Tolerancijos žmogumi. „Tačiau savi savų neapdovanoja“, – paaiškino profesorius Egidijus Aleksandravičius. Mat L.Donskis pats priklausė būreliui intelektualų, kurie skiria šią nominaciją.

Metų Tolerancijos žmogumi buvo siūloma nominuoti ir skandalingą knygą „Mūsiškiai“ parašiusią Rūtą Vanagaitę. Tačiau ji nominuota nebuvo.

Pirmąjį Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui, muzikantui Andriui Mamontovui, žurnalistui Donatui Pusliui, verslininkui Valdui Balčiūnui.

Apdovanojimą teikia „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“, kurio pirmininkas yra verslininkas, visuomenės veikėjas Ramūnas Garbaravičius.

Sigita Lanauskienė, BNS ir lrytas.lt inf.

Lrytas